Unges valg af ungdomsuddannelse 2020: Rejsen mod valget

Igen i år har de unge stået overfor et valg, som kan være afgørende for deres fremtid. Mulighederne er ikke blevet færre siden i fjor, og unge mener stadig, at det er svært at vælge ungdomsuddannelse. Derfor vil vi til årets webinar om unges valg af ungdomsuddannelse i 2020 præsentere en kortlægning af den rejse, unge gennemgår i beslutningsprocessen.

Andreas Størup Ugilt

27. oktober 2020 · 5 min læsning
CompanYoung

Unges valg af ungdomsuddannelse 2020 er udarbejdet med besvarelser fra 13.400 unge, som har gennemgået vejen til valget. Hos CompanYoung har vi kortlagt rejsen. Denne artikel giver en forsmag på undersøgelsen, hvorefter vi til webinarerne vil gå i detaljer med de konkrete tal og grafer. Lad os inden da give et indblik i unges beslutningsproces.

 

De første destinationer: Kendskab, interesser og ønsker

Ordet spredes typisk fra forældre og venner, hvilket støber fundamentet til unges kendskab til ungdomsuddannelser. De indledende indtryk herfra leder typisk videre til de digitale medier, hvor unge kan lære mere om de forskellige typer af ungdomsuddannelser. Dette indebærer typisk en simpel Google-søgning, som fører til den respektive uddannelsesinstitutions hjemmeside, hvor jeres første møde med de unge finder sted.

Ud fra ovenstående overvejer unge deres interesser, hvor de kan vælge og vrage i forskellige uddannelser. I forhold til typerne af ungdomsuddannelser kan vi se, at unge på gymnasiale uddannelser i høj grad havde besluttet sig for at forblive inden for det segment. Det betyder eksempelvis, at målgruppen med størst interesse for STX også havde en vis interesse for HHX, HTX og HF, hvorimod interessen var mindre for erhvervsuddannelserne på EUD og EUX. Målgruppen, som valgte erhvervsuddannelserne, havde ligeledes mindre interesse for gymnasiale uddannelser; dog med undtagelse fra unge på EUX, som også i højere grad overvejede STX, HHX og EUD. Det bevidner om, at unge ikke nødvendigvis udelukker muligheder. Til gengæld indsnævres ruten i næste fase.

Interessen skærpes, når unge tager deres ønsker i betragtning. Her søger de nemlig med mere specifikke mål i sigtekornet. Ungdomsuddannelsernes studie- og fagretninger bliver her gransket ud fra personlige interesser, så de finder de ud af, hvad de uddannelses- og interessemæssigt kan indfinde sig selv i. Da flere af disse retninger overlapper med flere ungdomsuddannelser, søger unge typisk inspiration gennem tekst og film på uddannelsesinstitutionens hjemmeside. Her begynder det at handle om den enkelte skole.

 

Ved vejs ende: Afklaring og ansøgning

Når unge har tilstrækkelig viden om uddannelsesspecifikt indhold, bevæger de sig typisk mod sociale medier, så de kan få et indblik i det sociale miljø på den respektive uddannelsesinstitution. Her står de på tærsklen til afklaring i valget. Unges brug af sociale medier er et bredt emne, som vi kortlægger til webinarerne. Dog kan vi afsløre, at den yngste målgruppes interesse for Facebook daler, hvorimod den nye videotjeneste, TikTok, har oplevet markant fremgang i 2020. I sigte på de sociale medier er endvidere nuværende og tidligere elevers oplevelser på skolen. Med denne information kan unge se sig indgå i fællesskabet, samtidig med at de har truffet et uddannelsesmæssigt reflekteret valg.

På baggrund af de unges adfærd i beslutningsprocessen, har vi udarbejdet uddannelsesprofiler til elever på de respektive uddannelsesretninger. Dem går vi i dybden med, når vi ses.

 

Den nye start

Efter at være optaget på ungdomsuddannelsen venter den nye hverdag, hvor eleverne vil stå i den situation, de havde forestillet sig forinden valget. Her handler det om at få eleverne ombord og give dem de bedste forudsætninger for en stærk faglig og social skolegang. Til webinarerne præsenterer vi undersøgelsens nyeste kapitel, onboarding, som er et led i en målrettet fastholdelsesindsats.

Webinar: Unges valg af ungdomsuddannelse 2020

Se eller gense vores webinarer om:

Unges valg af gymnasial uddannelse 2020

Unges valg af erhvervsuddannelse 2020

Få rapporten ‘Unges valg af ungdomsuddannelse 2020’ i dag

Vil du have aktuel viden om kendskab til unge og deres rejse mod det rigtige valg? Så får du her to muligheder.

 

1. Gratis uddrag
Klik på nedenstående link for at downloade et uddrag af rapporten, som indeholder de overordnede tendenser og konklusioner fra undersøgelsen.

Hent uddrag

 

2. Den samlede rapport
Med den fulde rapport får du den komplette kortlægning af de unges rejse mod det rigtige valg. Du vil således få dybdegående indsigt i og kendskab til vigtige tiltag, I kan gøre for at optimere jeres tiltrækningsevne.

Den samlede rapport indeholder:

  • Besvarelser fra 13.400 unge fra 51 deltagende skoler
  • 160 sider med statistik og analyse
  • Viden, som kan forstærke din organisations tiltræknings- og fastholdelsesevne.

Køb dit eksemplar til kr. 995

 

Få fat i dit eksemplar af ‘Unges valg af ungdomsuddannelse 2020’ ved at sende din forespørgsel her:

Tilmeld dig CompanYoungs Nyhedsbrev

Gør som +2000 andre i HR og uddannelsesverdenen. Få tilsendt CompanYoungs nyhedsbrev hver måned med fokus på unges valg af uddannelse, job og karriere.

Tilmeld dig her